DOMÁCE VARENIE PIVA - HOMEBREWING

Domáce varenie piva (homebrewing) k nám preniklo len v posledných rokoch ale vo svete sa mu venuje už dlhšiu dobu mnoho ľudí. Základnou charakteristikou homebrewingu je varenie (výroba) piva v domácich podmienkach v malom množstve na osobnú spotrebu bez ďalšej distribúcie na komerčné účely. Domáce varenie piva sa už vo svete označuje za „Hobby 21.storočia“ a ľudia postupne prichádzajú na jeho nesporné výhody. Najlákavejšie na domácom varení piva je to, že si môžete vyrobiť svoju vlastnú značku piva a a často aj podľa svojej vlastnej receptúru. Môžete si pomenovať pivo rôznymi názvami bez ochranných známok, ktoré Vám budú ešte viac pripomínať, že je to Vaše pivo. K tomu si môžete vyrobiť a vytlačiť vlastné etikety, nalepiť ich na fľaše a pochváliť sa priateľom, že ste majiteľom domáceho pivovaru a posedieť si s nimi pri vlastnom pive. Výhodou je aj to, že náklady na výrobu domáceho piva sú menšie ako stojí pivo v obchodnej sieti. Ďalšou výhodou je veľká pivná rôznorodosť, pretože v domácich podmienkach si môžete vyrobiť naozaj mnoho druhov zaujímavých pív z rôznych koncentrátov, alebo podľa rôznych receptúr zo základných surovín. Závisí to aj od tvorivého myslenia každého domáceho variča, od toho či sa bude držať len všeobecného návodu, alebo bude trochu experimetovať a postupne vyvinie svoj vlastný recept. K tomu všetkému je samozrejme potrebná jednoduchá technológia na výrobu. V súčasnej dobe je už bez problémov komerčne dostupná aj na Slovensku, časť homebrewárov si dokáže vyrobiť aj vlastnú technológiu. No a k tomu všetkému je potrebné aby sa homebrewári aj navzájom stretávali, vymieňali si skúsenosti, súťažili v rôznych degustačných súťažiach a ochutnávali navzájom svoje pivá. Práve z tohto dôvodu bola založená Sekcia homebrewingu pri Asociácii malých nezávislých pivovarov na Slovensku, ktorej hlavným cieľom je odborná a metodická pomoc záujemcom o domáce varenia piva, koordinácia pri organizovaní homebrewárských akcií a propagácia homebrewingu na Slovensku.